Vi vill vara en positiv förändringskraft i samhället som vi verkar i och eftersträvar hållbarhet i alla led. Här kan du läsa om ett axplock av de råvaror som finns i vårt sortiment.
Att ta ansvar hela vägen, att det som fiskas eller fångas är etiskt hållbart över tid och de som fiskar har bra och rättvisa förutsättningar är självklart för oss.
WWF:s Fiskguide
Du som konsument kan bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk genom att göra ett medvetet val när du köper fisk och skaldjur. Fiskguiden från Världsnaturfonden WWF hjälper dig att välja rätt fisk till middag!
Torskfiskar har ett magert fiskkött med en fetthalt på 0,1-1,9% fett. En mager fisk behåller en ganska jämn köttkvalitet över året och har inte samma säsongsvariationer som fet fisk.
Ostron är olika typer av blötdjur som lever i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten. Rätten att skörda ostron tillfaller markägaren så man kan inte plocka ostron utan lov.
Musslor används i professionella kök för deras kombination av smak, mineralitet och textur, samt för att de är ett av de mest resurseffektiva livsmedel vi har från havet. Olika arter skiljer sig tydligt i både smak och användningsområde: blåmusslor används ofta varma i buljonger och såsbaserade rätter, medan exempelvis hjärtmusslor och kammusslor ger en renare och mer koncentrerad smak i råa eller snabbt tillagade serveringar. Kvaliteten styrs bland annat av odlingsplats, salthalt, temperatur och hantering efter skörd.
Laxvandring är ett begrepp de flesta av oss hört och laxvandring innebär att laxfisken uppsöker floder eller andra sötvattenansamlingar för att föröka sig. De lever i havet men gör alltså ordentliga förflyttningar vid fortplantning. Vildfångad lax är bäst på sommaren och tidig höst. Odlad fisk är bra året om.
Skaldjur är ett ord som används i köket och även av fiskeribranschen. Det syftar till vattenlevande ryggradslösa djur med någon form av hårt yttre skal. Skaldjur kan delas in i två grupper. Kräftdjur till exempel kräfta, krabba, räka och hummer och blötdjur som till exempel musslor, snäckor och bläckfisk.
Rom är samlingsnamnet för obefruktade ägg från fisk och vissa skaldjur. Råvaran består huvudsakligen av protein och fett samt mineraler, och används i kök från flera arter beroende på säsong, kornstorlek och smakprofil. Vanligt förekommande rom i professionella kök kommer bland annat från siklöja, sik, lodda, regnbåge, torsk, sill och sjurygg.
När rommen är tvättad, avvattnad och lätt saltad benämns den som kaviar i handelssammanhang. Skillnaden ligger i hanteringen — inte i arten.
Sveriges första kommersiella odling av ostron. Odlingarna ligger i närheten av Havstenssund i Norra Bohuslän som dessutom är ett gammalt och välkänt centrum för ostronhandel.
I Älvdalen odlas det svensk fisk på ett hållbart sätt, där kvalitet alltid går före kvantitet. Här föds det upp och säljs regnbågslax, regnbågsrom och yngel. Varje vår skördas den rosaröda, fasta rommen. En del läggs varsamt i burkar till försäljning, en del blir till nya fiskar.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.